Ангел Джалев от Комисията за защита на потребителите съобщи в студиото

...
Ангел Джалев от Комисията за защита на потребителите съобщи в студиото
Коментари Харесай

Фрапиращи нарушения на фирмите за бързи кредити: Взимаш 1000 лв. - връщаш 5-10 хил. лв.

Ангел Джалев от Комисията за отбрана на потребителите съобщи в студиото на  " България заран "  какво демонстрират първичните разбори от проверките на компаниите за бързи заеми.

" Започнахме разбор на съответни контракти. Предварителният разбор сподели стряскащи трендове - масово надписване на сметките посредством слагане на недължащи се неустойки и други такси, които в някои случаи са незаконосъобразни ", съобщи той и уточни, че небанковите финансови институции са към 230, а тези, които дават бързи заеми - към 200.

Залагат се объркващи и неточни клаузи, които от време на време е невероятно да бъдат изпълнени. На тяхна база начисляват високи неустойки, които оскъпяват самото взимане на заема. В някои случаи завишаването на крайната цена надвишава неколкократно главница, стана ясно от думите на Джалев пред Bulgaria ON AIR.

" Така се стига до парадокса от един неголям кредит от 1000 лева, който взима потребителят, след приключване на периода на договора да има да връща 5-10 хиляди лева. Поради тази причина стартирахме физически инспекции по компаниите за бързи заеми. Небанковото кредитиране е ориентирано към една изключително уязвима група консуматори, които работят в изискванията на последна нужда и липса на друга опция. Прилагането нелоялни търговски практики пречи на това потребителят да има изясненост какво би следвало да заплати при закъснение ", изясни гостът от КЗП.

Комисията за отбрана на потребителите издава актове за възбрана на използване на този вид нелоялни практики. Санкциите са в размер на до 50 хиляди лева. Според Джалев размерът на глобата е непълен. Ощетените консуматори пък постоянно могат да се извърнат към съда за правните клаузи в договорите.

КЗП следи с необикновен интерес приемането на закона за персоналния банкрут, а Ангел Джалев откровено се надява той да стане факт, защото ще помогне извънредно доста на потребителите. Фигурата на безконечния дебитор не е призната съвсем на никое място, означи гостът в студиото.

" С началото на летния сезон започнахме и годишната акция, за сигурност за всички туристи и клиенти, че хотелите и заведенията дават отговор на категоризацията. Когато един хотел не дава отговор на набора от условия, това подвежда потребителите и нарушава техните права. Може да бъде затворен, ако не дава отговор на условията за категоризация или изобщо няма такава ", сподели още Джалев.

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР